Diğer

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU TEDAVİSİNDE METİLFENİDAT KULLANIMININ KARDİYOVASKÜLER FONKSİYONLAR ÜZERİNE ETKİSİ

  • Hasan Pekdemir
  • Fevziye Toros
  • Ahmet Çamsan
  • Dilek Çiçek
  • Mustafa Yurtdaş
  • Tuncay Parmaksız
  • Tuna Katırcıbaşı

Turk J Child Adolesc Ment Health 2003;10(1):9-16

Amaç:

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda (DEHB) metilfenidat kullanımı sırasında ciddi kardiyak etkilenim, sık olmamakla birlikte bildirilmiş, bir çok çalışmayla metilfenidatın sempatomi- metik etkiyle sistolik ve diyastolik kan basıncında ve kalp hızında artış yaptığı gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı DEHB tamlı olgularda metilfenidatın ventriküler repolarizasyon, atriyal depolarizas- yon parametreleri ve sol ventrikül diyastolik ve sistolik parametreleri üzerindeki etkinliğinin araştırılmasıydı.

Yöntem:

Bu çalışmaya Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniğine Şubat-Ağustos 2002 tarihleri arasında başvuran, 38 DEHB tamlı ve 29 DEHB tanısı konmayan çocuk ve ergen alındı. DEHB tamlı 38 olgudaki elektrokardiyografi (EKG) ve ekokardiyografi (ECO) bulguları DEHB tanısı olmayan ve herhangi bir ilaç tedavisi almayan 29 çocuk ve ergenin bulguları ile karşılaştırıldı.

Bulgular:

Her iki grubun bazal değerleri arasında belirgin farklılık yoktu. Ancak, 12 hafta metilfenidat kullanımı sonrası hastalarda ventriküler repolarizasyon parametrelerinin, tedavi öncesi ve kontrol grubuna göre daha uzun olduğu saptandı (p<0.001). Metilfenidat tedavisi öncesi, sonrası ve kontrol grubu arasında atriyal depolarizasyon parametreleri arasında herhangi bir fark tespit edilmedi. Yapılan trantorasik ekokardiyograiik incelemede, tedavi öncesi iki grubun ölçülen sol ventrikül sistolik ve diyastolik parametreleri istatistiksel olarak benzerlik göstermekteydi. Metilfenidat tedavisi sonunda ekokardiyografi parametrelerinde anlamlı derecede değişim gözlenmedi.

Tartışma:

Metilfenidat, DEHB tamlı çocuk ve ergenlerde ventriküler repolarizasyon parametrelerini uzatmaktadır. Metilfenidat kullanan hastaların izleminde, çıkabilecek kardiyak yan etkilerin önceden tanınması için, rutin elektrokardiyogramda bilinen parametrelerin yanı sıra ventriküler repolarizas- yon parametrelerinin de dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Metilfenidat, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, atriyal depolarizasyon parametreleri, ventriküler repolarizasyon parametreleri, ekokardiyografi