Özgün Araştırma

Pandemi Sürecinde Çocuk Psikiyatri Polikliniklerine Başvuran Ergenlerde Siber Zorbalık, Başa Çıkma Yöntemleri ve Ailelerin İnternet Kullanımı ile İlgili Tutumları

10.4274/tjcamh.galenos.2022.92486

  • İrem Damla Çimen
  • Fatma Bahar Acar
  • Elif Şentürk
  • Nefise Büşra Annaç
  • Müjdat Erarkadaş
  • Akın Altuğ Özboduroğlu

Gönderim Tarihi: 18.01.2022 Kabul Tarihi: 08.11.2022 Turk J Child Adolesc Ment Health 2024;31(1):62-75

Amaç:

Bu çalışmanın amacı, koronavirüs hastalığı-2019 pandemisinde çocuk ve ergen psikiyatrisi polikliniklerine başvuran ergenlerde siber mağduriyet sıklığını, ailelerin çocukların internet kullanımına yönelik tutumlarını ve siber zorbalıkla baş etme yöntemlerini saptamaktır.

Gereç ve Yöntem:

Çalışmaya pandemi sürecinde kısıtlamaların uygulandığı dönemde Kocaeli Üniversitesi Çocuk Psikiyatri Anabilim Dalı'na birebir veya online başvuruda bulunan, 12-18 yaş arası 142 hasta dahil edilmiştir. Ebeveynlere Sosyodemografik Veri Formu, Ergenlere Siber Zorbalık Ölçeği, Ergenlere Yönelik Siber Zorbalıkla Başa Çıkma Ölçeği ve İnternet Aile Tutumu Ölçeği uygulanmıştır.

Bulgular:

Gruptaki ergenlerin 69’unun pandemi döneminde en az bir kez siber zorbalığa maruz kaldığı saptanmıştır. Siber mağdurların%59,2’si kız cinsiyette olup mağdurların yaş ortalaması 14,64±1,81 idi. Ergenlerin en sık çevrimiçi oyunlar (%21,8), mesajlaşma (%21,8) ve sosyal ağları (%9,9) kullanırken siber zorbalığa maruz kaldıkları gözlenmiştir. Siber mağdurlar olan ergenlerin en sık kullandığı baş etme yönteminin çevrimiçi güvenlik olduğu ve anlamlı düzeyde daha az yardım isteme yöntemini kullandıkları gözlenmiştir. Ailelerde ihmalkar tutumun siber mağdur olma ile ilişkili olduğu belirlenmiştir.

Sonuç:

Çalışmamızda pandemi sürecinde ergenlerde siber mağduriyet oranının yüksek olduğu, ailelerin bu durumdan haberdar olmadığı ve gençlerin uygun baş etme yöntemlerini kullanmadıkları bulunmuştur. Literatürde pandemi döneminde siber mağduriyete ilişkin ergenlerle sınırlı sayıda çalışma olduğu görülmüştür. Uzun süren pandemi sürecinde önlem almak ve uygun yönlendirmeler yapabilmek adına çalışmamızın önemli olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Siberzorbalık, siber mağduriyet, ergenler, aile araştırması, COVID-19

Tam Metin (İngilizce)