Diğer

METİLFENİDATIN DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARDA DİKKAT VE YÜRÜTÜCÜ İŞLEVLER ÜZERİNE ETKİSİ: BİR OLGU SERİSİ

  • Işık KARAKAYA
  • Özlem YILDIZ ÖÇ
  • Şahika G. ŞİŞMANLAR
  • Nursu ÇAKIN MEMİK
  • Ayşen COŞKUN
  • Belma AĞAOĞLU
  • Aycan SANCAK

Turk J Child Adolesc Ment Health 2006;13(2):69-75

Amaç:

Bu çalışmanın amacı Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan hastalarda olumsuz etkilendiği bildirilen dikkat, görsel bellek, görsel algıdaki organizasyon becerisi ve yürütücü işlevlerde metilfenidat tedavisi sonrasında değişiklik olup olmadığı ve hangi işlevlerin bu tedaviye daha iyi yanıt verdiğinin incelenmesidir.

Yöntem:

Araştırmanın örneklemini, kliniğimize başvuran ve DEHB tanısı konan, yaşlan 9-13 arasında olan 15 erkek çocuk oluşturmuştur. Çalışmaya alınan tüm çocuklara tedavi öncesi WISC-R, Görsel Anlık Bellek Uzamı (GAB), Bender Gestalt Görsel-Motor Algı Testi (BGT) ve Stroop Renk Kelime Testi uygulanmış ve metilfenidat tedavisinin altıncı ayında metilfenidat etkisindeyken tüm değerlendirmeler tekrarlanmıştır. Çalışmanın verileri SPSS 13.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Tedavi öncesi ve sonrası veriler Mann-Whitney U testi ile hesaplanmıştır.

Sonuçlar:

Uygulanan nöropsikolojik testler arasında tedavi öncesine göre WISC-R ve GAB testlerinde tedavi sonrası bir değişiklik saptanmazken, Stroop testi ve BGT testinde anlamlı düzelme olduğu görülmüştür.

Tartışma:

Çalışmadan elde edilen veriler, örneklem sayısının yetersiz olmasına rağmen DEHBde metilfenidat tedavisinin motor koordinasyon, enterferans direnci ve yanıtı bekletebilme gücünü değerlendiren testlerde düzelme sağladığını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler: DEHB, metilfenidat, nöropsikolojik değerlendirme