Diğer

Mersin’de Suça İtilen Çocuklarda Psikiyatrik Değerlendirme; Ön Çalışma

  • Veli YILDIRIM
  • Serkan GÜNEŞ
  • Mehmet Ali SUNGUR
  • Fevziye TOROS

Turk J Child Adolesc Ment Health 2016;23(2):101-110

Amaç:

İddia edilen suçlar nedeniyle çocuk ve ergen psikiyatrisine başvuru yapan olguların psikiyatrik tanılarını ve sosyodemografi k özelliklerini belirlemektir.

Yöntem:

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’na 2013 Ocak ve Aralık ayları arasında suç işledikleri iddiasıyla başvuran 72 çocuk ve ergenin dosya verileri geriye dönük olarak incelenmiştir.

Bulgular:

Tüm olgular içinden%22.2’si (n=16) “suçun hukukî anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fi ille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği gelişmiştir” şeklinde rapor edilmiştir. DSM-IV ölçütlerine göre, olguların %63.8’inde (n=46) psikiyatrik görüşme esnasında bir psikiyatrik bozukluk saptanmıştır. En çok koyulan tanı (%54.2, n=39) dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur.

Tartışma:

Bu çalışmada, çocuk ve ergenin “suçun hukukî anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fi ille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin gelişip gelişmediğine” davranım bozukluğu, anksiyete bozukluğu ve zihinsel yetersizliğin etki edebileceği ortaya konmuştur. Bu nedenle adli süreç sadece “suçun hukukî anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fi ille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği” üzerine odaklanmamalıdır. Buna ek olarak eşlik eden bir psikiyatrik bozukluk olup olmadığı tespit edilmeye çalışılabilir ve çocuğun yüksek yararı düşünülerek tekrarlayan suçları önlemek için sağlık tedbiri alınması düşünülebilir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, suç, psikiyatrik bozukluk