Araştırma Yazıları

İzmir İlinde Suça Sürüklenen Çocukların Adli Değerlendirme Sonuçları: Bir Bölge Çocuk Hastanesinin Verileri

  • Nagihan Cevher BİNİCİ
  • Sevay Alşen GÜNEY
  • Handan Özek ERKURAN

Gönderim Tarihi: 24.09.2019 Kabul Tarihi: 03.11.2018 Turk J Child Adolesc Ment Health 2018;25(3):197-208

Amaç:

Bu çalışmada, adli makamlarca Türk Ceza Kanunu (TCK) madde 31/2 gereğince bilirkişi raporu düzenlenmek üzere İzmir’in en büyük çocuk hastanesine gönderilen suça sürüklenen çocuklar ve ailelerinin sosyodemografi k özellikleri, işlenen suça ait özellikler ve suça sürüklenen çocukların psikiyatrik değerlendirme sonuçlarının araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem:

Bu çalışma, 01.11.2012-01.05.2015 tarihleri arasında adli makamlar tarafınca Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğine, TCK madde 31/2 gereğince hakkında rapor düzenlenmesi istenen çocuk ve ergenlerin dosya kayıtlarının geriye dönük olarak taranması ile gerçekleştirilmiştir.

Sonuçlar:

Olguların %86,6’sı (s=162) erkektir. En sık işlenen suçun mal varlığına karşı işlenen suçlar olduğu, bunu beden dokunulmazlığına karşı işlenen suçların izlediği görülmüştür. Olguların %19,7’sinin (s=37) tekrarlayan suç öyküsüne sahip olduğu, ailelerinde suç kaydı olan olguların oranının %46 (s=86) olduğu, işlediği fi ilin hukuki anlam ve sonuçlarını bilme ve davranışlarını yönlendirme oranının ise %49,2 (s=92) olduğu bulunmuştur. Birden fazla kez suç işlemiş ve ailesinde suç öyküsü olan olguların daha fazla psikiyatrik tanı aldıkları bulunmuştur.

Tartışma:

Çocuk suçluluğunu azaltmak için risk altındaki çocukların ve bu çocukların biyopsikososyal gereksinimlerinin belirlenmesi, buna uygun koruyucu ve destekleyici önlemlerin alınmasının önemli olduğu düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler: Suç, suça sürüklenen çocuk, psikiyatrik tanı, adli değerlendirme