Diğer

BEBEKLİK VE ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNİN RUHSAL-GELİŞİMSEL DEĞERLENDİRMESİ: BEBEK RUH SAĞLIĞI ÜNİTESİ İŞLEYİŞİ

  • Didem Behice ÖZTOP
  • Özlem ÖZEL ÖZCAN
  • Runa USLU
  • Neşe EROL

Turk J Child Adolesc Ment Health 2007;14(3):167-176

Amaç:

Ruhsal bozuklukların öncüllerinin olabildiğince erken dönemde tanınması, tanımlanması ve sağaltımının; bireyin ruh sağlığını uzun dönemde olumlu etkileyeceği varsayılmaktadır. Bebeklik döneminde ruhsal bozukluğun gelişimine yol açan çok boyutlu süreçler, sonraki gelişim basamaklarını da etkilemektedir. Bu yazı, yaşamın ilk üç yılında sağlıklı gelişimi engelleyebilecek sorunları gidermeyi ve sağlıklı gelişimi korumayı hedefleyen ve Türkiyede Ankara Üniversitesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda ilk kez kurulmuş olan Bebek Ruh Sağlığı Ünitesinde bebeklere, küçük çocuklara ve bakım verenlerine değerlendirme yaklaşımlarını tanıtmayı amaçlamıştır.

Yöntem:

Bebek Ruh Sağlığı Ünitesi’nde uygulanan öykü alma, ruhsal muayene, gelişim değerlendirmesi ve tanılama yöntemleri açıklanmıştır.

Sonuç:

Bebek ruh sağlığı, ülkemizde ve dünyada yeni gelişen bir alandır. Bebeklerin ve küçük çocukların bakım verenleriyle birlikte, gelişim dönemlerine uygun biçimde; çağdaş ve yapılandırılmış özel değerlendirme, tanı ve sağaltım yöntemleri kullanılarak bilinçli, titiz ve farklı uzmanlık alanlarının katıldığı bir yaklaşım ile ele alınmaları gereklidir. Bu alanda kullanılan değerlendirme araçları, tanı ölçütleri, yöntemleri alandaki değişimlere uygun biçimde, düzenli olarak yenilenmeli ve geliştirilmelidir.

Tartışma:

Bebek ve küçük çocukların değerlendirilmesi, kliniğimizde uygulanan biçimiyle çağdaş dünya yazını ışığında tartışılmıştır.