Diğer

Ağır Duygudurum Düzensizliği: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Eşhastalanımı Olan Çocuklardan Nöropsikiyatrik Farkları

  • Esra ÇÖP
  • Zeynep TÜZÜN
  • Füsun ÇUHADAROĞLU ÇETİN

Turk J Child Adolesc Ment Health 2013;20(2):97-107

Amaç:

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocuklarda ağır duygudurum düzensizliği (ADD) sıklığım ve DEHB + eşlik eden hastalığı olanlarla DEHB + ADD olan çocuklar arasında kaygı düzeyi ve bilişsel esneklik açısından fark olup olmadığını araştırmak.

Yöntem:

DEHB’si olan 95 hastadaki (%80 (s=76) erkek ve %20 (s=19) kız, ortalama yaş 10.61±2.31 yıl) DEHB, ADD ve diğer psikiyatrik bozukluklar Çocuk ve Gençler için Duygulanım Bozukluğu ve Şizofreni Ölçeği-Şimdi ve Yaşam boyu Versiyonu ve bu ölçeğin ADD modülü ile değerlendirildi. Kaygı belirtileri Çocuklar için Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ile ölçüldü. Çocukların nöropsikolojik performansını ölçmek için WISC-R, Wisconsin kart eşleme testi (WKET) ve İz Sürme Testi A ve B formu (İST A-B) kullanıldı.

Sonuçlar:

DEHB’si olan çocukların %10.5’inde ADD tanısı saptandı. WKET’ te gruplar arasında tamamlanan kategori sayısı, toplam yanlış sayısı ve toplam doğru sayısı açısından anlamlı fark bulundu. Post hoc karşılaştırmalar DEHB + ADD olan hastaların karşı gelme bozukluğu/davranım bozukluğu (KGB/DB) eşhastalınımı olanlara göre anlamlı olarak daha fazla yanlış yaptıklarını, daha az kategori tamamladıklarını ve daha az doğru yanıt verdiklerini gösterdi. DEHB + ADD olan grubun (ort ± ss= 44.4±7.3) sürekli kaygı puanı DEHB + kaygı bozukluğu olan gruba (ort ± ss= 36.2±6.6) göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Gruplar arasında WISC-R alt puanları, İST A ve B formları puanları açısından fark bulunmadı.

Tartışma:

ADD, bilişsel esneklik açısından bakıldığında DEHB + KGB/DB’den farklı bir klinik bozukluk olabilir ancak yıkıcı davranış bozukluklarına yakın bir yerde yer almaktadır.

Anahtar Kelimeler: ADD, DEHB, bilişsel esneklik, sürekli kaygı