Editörden

Editörden

  • Neslihan İnal

Turk J Child Adolesc Ment Health 2021;28(2):0-0

Merhaba Sevgili Meslektaşlarım ve Alanımızın Değerli Profesyonelleri

Çağımızı etkileyen tüm dünya ölçekli büyük bir travma olarak kabul edilebilecek pandeminin toplumsal ve ruhsal etkilerini her geçen gün daha yakından hissettiğimiz günlerden geçmekteyiz. Bugünlerde içinde bulunduğumuz durum ve değişen yaşam koşulları ile birlikte geleceğimizin güvencesi olan çocuk ve gençlerimizin ruhsal sağlığını korumak ayrı bir zaruret olarak önemini korumaktadır. 2021 yılının son sayısı oldukça zengin bir araştırma içeriği ile çocuk ve gençlerimizin güncel ruhsal sorunlarına önemli katkılar sunmaktadır.

Ergenlik dönemi kimlik, kişilik gelişimi ve olgunlaşması açısından oldukça önemli bir dönüm noktası konumundadır. Bu dönüm noktası özellikle psikiyatrik bozuklukların başlangıcı ve oluşumu açısından da çok önemli bir risk dönemidir. Bilim alanımızda bu dönemin irdelenmesi ve araştırılması bu yönleriyle ayrı bir önem taşımaktadır. Bu yönleriyle mevcut sayımızda özellikle çeşitli yönlerden ergenlerde psikiyatrik bozuklukların gelişimine ışık tutan çalışmalara yer verilmiştir. Psikiyatrik bozuklukların gelişiminde gittikçe önemi artan bağlanma bozuklukları bu sayıda özellikle ele alınmıştır.

Bu sayımızda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve madde kullanım bozukluğu eş tanıları olan çocuk ve ergenlere yönelik uluslararası fikir birliği beyanı, ulusal düzeyde klinisyenlerimizin bir tedavi standardı geliştirmek ve olgularımız için en doğru kararı uygulayabilmek üzere kullanıma sunulmuştur. Bu çalışmanın başında bir Türk çocuk psikiyatristi olan Dr. Heval Özgen’in bulunması bizim için ayrı gururdur. Bu sayıda ayrıca yataklı servislerimizle ilgili ve yine madde kötüye kullanımıyla ilgili mevcut servislerimize ilişkin öz farkındalık içeren çalışmalar yer almıştır. Bu alanlar oldukça önemli ve gelişime açıktır. Bunun yanı sıra pandemi ile artan sosyal medya kullanımı ile ilgili güncel konulara da yer verilmiştir.

Dergimizin şimdiye kadar olan tüm sayılarda, uzmanlık alanımızla ilgili bilimsel yazına katkı verebilecek her türlü iyi tasarlanmış araştırmaya yer verilirken, dergimize gün geçtikçe artan ilgi ve talep bizi mutlu etmektedir. Tüm yazarlarımıza, hakemlerimize ve editörlerimize şükranlarımı sunarken keyifli okumalar dilerim.

Baş Editör
Prof. Dr. Neslihan İnal